lis 11 2019

Gulasz


Komentarze: 0

Składniki 

1 kg mięsa wieprzowego 

1 duża cebula

1 papryka czerwona 

3-4 ząbki czosnku 

szczypta ostrej papryki w proszku 

2-3 łyżki koncetratu pomidorowego 

przyprawa do gulaszu 

sól, pieprz 

liść laurowy 

ziele angielskie 

olej 

2 łyżki mąki 

3-4 łyżki śmietany (18%) 

Przygotowanie 

Mięso opłukać, osuszyć, i pokroić w kostkę, opruszyć mąką. Cebulę pokroić w kostkę i razem z mięsem podsmażyć na patelni aż cebula stanie się miekka. Podsmażone mięso przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą tak aby je przykryło. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę, liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu. Gotować około 1 godziny na wolnym ogniiu od czasi do czasu mieszając aż mięso stanie się całkowicie miękkie. Gdy mięso będzie miekkie dodać koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę i świerzą paprykę pokrojoną w kostkę. Jeszcze chwile gotować, gdy papryka zmięknie całość zaprawić mąką i śmietaną. ( W misce mieszamy mąkę ze śmietaną a nastepnie dodajemy stopniowo gorący gulasz, mieszając by nie było grudek. Dodac do garnka, wymieszać i zagotować.

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz