Żurek staropolski
Komentarze: 0
Składniki
Kiełbasa 2 laski
Żurek 2 opakowania ,,Kucharek,,
Wędzony boczek 100 gramów
Marchew 2 sztuki
Por 1 sztuka
Seler 0,5 sztuki
Cebula 2 sztuki
Kminek
Ziele angielskie
Liść laurowy
Pieprz, sól
Przygotowanie
Wszystkie warzywa ( z wyjątkiem cebuli ) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Dopowadź do wrzenia. Dodaj ziele angielski, liść laurowy, kminek oraz pieprz i sól. Gotuj wywar powoli przez około godziny. Dodaj kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia. Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Żurek wymieszaj z mała ilością zimnej wody w osobnym garnku następnie dodaj do wywaru , cały czas mieszając. Dodaj wcześniej wyciągniętą kiełbase pokrojoną w kostkę. Zagotuj żurek. Podawaj z jajkiem lub ziemniakami.
Dodaj komentarz