lis 13 2019

Żurek staropolski


Komentarze: 0

Składniki 

Kiełbasa 2 laski 

Żurek     2 opakowania ,,Kucharek,,

Wędzony boczek 100 gramów

Marchew 2 sztuki

Por  1 sztuka 

Seler  0,5 sztuki 

Cebula 2 sztuki 

Kminek

Ziele angielskie

Liść laurowy 

Pieprz, sól 

 

Przygotowanie 

Wszystkie warzywa ( z wyjątkiem cebuli ) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Dopowadź do wrzenia. Dodaj ziele angielski, liść laurowy, kminek oraz pieprz i sól. Gotuj wywar powoli przez około godziny. Dodaj kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia. Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Żurek wymieszaj z mała ilością zimnej wody w osobnym garnku następnie dodaj do wywaru , cały czas mieszając. Dodaj wcześniej wyciągniętą kiełbase pokrojoną w kostkę. Zagotuj żurek. Podawaj z jajkiem lub ziemniakami. 

mala13401   
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz