Komentarze (0)
Składniki
1 kg mięsa wieprzowego
1 duża cebula
1 papryka czerwona
3-4 ząbki czosnku
szczypta ostrej papryki w proszku
2-3 łyżki koncetratu pomidorowego
przyprawa do gulaszu
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
olej
2 łyżki mąki
3-4 łyżki śmietany (18%)
Przygotowanie
Mięso opłukać, osuszyć, i pokroić w kostkę, opruszyć mąką. Cebulę pokroić w kostkę i razem z mięsem podsmażyć na patelni aż cebula stanie się miekka. Podsmażone mięso przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą tak aby je przykryło. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę, liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu. Gotować około 1 godziny na wolnym ogniiu od czasi do czasu mieszając aż mięso stanie się całkowicie miękkie. Gdy mięso będzie miekkie dodać koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę i świerzą paprykę pokrojoną w kostkę. Jeszcze chwile gotować, gdy papryka zmięknie całość zaprawić mąką i śmietaną. ( W misce mieszamy mąkę ze śmietaną a nastepnie dodajemy stopniowo gorący gulasz, mieszając by nie było grudek. Dodac do garnka, wymieszać i zagotować.