Archiwum 11 listopada 2019


lis 11 2019 Mikser kulinarny
Komentarze (0)

Przepisy kulinarne

lis 11 2019 Tradycyjny Biszkopt
Komentarze (0)

Biszkopt 

 

SKŁADNIKI

7 jaj, w temp. pokojowej 1 szklanka (200 g) cukru 1 szklanka (144 g) mąki pszennej 1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE

Jajka ogrzać np. w misce z ciepłą wodą. Dno formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas dokładnie ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści i otrzymamy gęstą oraz lśniącą pianę. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 minut, aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Do oddzielnej miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać. Otrzymaną mieszankę dodać do ubitej masy, najlepiej przez sitko i w trzech partiach, za każdym razem krótko miksując na bardzo małych obrotach miksera lub delikatnie mieszając łyżką, do połączenia się składników. Chodzi o to aby nie było widocznej białej mąki, ale aby ubita piana za bardzo nie opadła. Masę wyłożyć do formy i wstawić ją do piekarnika. Piec przez około 40 minut. Wyjąć, ostudzić, przekroić na 3 blaty.
lis 11 2019 Gulasz
Komentarze (0)

Składniki 

1 kg mięsa wieprzowego 

1 duża cebula

1 papryka czerwona 

3-4 ząbki czosnku 

szczypta ostrej papryki w proszku 

2-3 łyżki koncetratu pomidorowego 

przyprawa do gulaszu 

sól, pieprz 

liść laurowy 

ziele angielskie 

olej 

2 łyżki mąki 

3-4 łyżki śmietany (18%) 

Przygotowanie 

Mięso opłukać, osuszyć, i pokroić w kostkę, opruszyć mąką. Cebulę pokroić w kostkę i razem z mięsem podsmażyć na patelni aż cebula stanie się miekka. Podsmażone mięso przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą tak aby je przykryło. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę, liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu. Gotować około 1 godziny na wolnym ogniiu od czasi do czasu mieszając aż mięso stanie się całkowicie miękkie. Gdy mięso będzie miekkie dodać koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę i świerzą paprykę pokrojoną w kostkę. Jeszcze chwile gotować, gdy papryka zmięknie całość zaprawić mąką i śmietaną. ( W misce mieszamy mąkę ze śmietaną a nastepnie dodajemy stopniowo gorący gulasz, mieszając by nie było grudek. Dodac do garnka, wymieszać i zagotować.